Lovforslag om ændring af retsforbeholdet til en tilvalgsordning

08.10.2015

Regeringen har den 8. oktober fremsat det lovforslag, som der skal stemmes ja eller nej til ved folkeafstemningen den 3. december 2015 

Et billede af folketingssalen.

Processen hen mod folkeafstemningen om retsforbeholdet er for alvor sat i gang med regeringens fremsættelse af selve lovforslaget om ændring af retsforbeholdet. Titlen på lovforslaget er "Lov om omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning", og det er den lov, som der skal stemmes ja eller nej til den 3. december 2015. Inden fremsættelsen af lovforslaget har det været i høring hos forskellige myndigheder og interesseorganisationer m.v. frem til den 29. september.

Lovforslaget skal dog først vedtages i Folketinget, hvor det skal igennem de tre obligatoriske behandlinger:

  1. Førstebehandlingen vil ske den 20. oktober.
  2. Andenbehandlingen vil ske den 10. november.
  3. Tredjebehandlingen vil ske den 12. november.

Mellem første- og andenbehandlingen vil Folketingets Europaudvalg udarbejde en betænkning om lovforslaget, som vil ligge klar inden lovforslaget forventes vedtaget ved tredjebehandlingen den 12. november.

Ændringen af retsforbeholdet til en tilvalgsordning er ensbetydende med overdragelse af dansk selvbestemmelse (suverænitet) til EU. Lovforslaget kan derfor ikke vedtages med et normalt flertal i Folketinget, men kræver derimod et flertal på 5/6 af medlemmerne ifølge grundlovens §20. Lovforslaget kan dog i første omgang godt vedtages med et simpelt flertal, men forslaget skal efterfølgende sættes til folkeafstemning efter reglerne i grundlovens §42. 

Statsministeren skal efter vedtagelse af lovforslaget i Folketinget formelt bekendtgøre, at der skal afholdes folkeafstemning om forslaget. Folkeafstemningen skal afholdes tidligst 12 og senest 18 hverdage efter statsministerens bekendtgørelse. Det er som bekendt allerede besluttet, at folkeafstemningen skal afholdes torsdag den 3. december 2015.

En ændring af retsforbeholdet til en tilvalgsordning vil bl.a. betyde, at der tilvælges 22 EU-retsakter, som Danmark tidligere ikke har været omfattet af pga. retsforbeholdet.

Spørgsmål & svar


Se alle Spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: 33 37 33 37
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Folketinets Cookie politik